JPG vs RAW på GoPro HERO7, HERO6 og HERO5 Black

JPG vs RAW på GoPro HERO7, HERO6 og HERO5 Black

På GoPro HERO7 Black, HERO6 Black og HERO5 Black kan du velge mellom to formater for stillbilder: JPG og RAW. Her er en kjapp introduksjon til forskjellen mellom de to, og når du bør bruke hva.

JPG

JPG (eller JPEG) er det vanligste bilde-formatet brukt i dag. Fordelene til JPG er blant annet at det er et veldig kompitabelt format, som kan brukes i mange sammenhenger, det beholder bildekvaliteten, og det kan brukes til å redusere filstørrelsen på bildefiler og gjøre dem enklere å dele.

Alle GoPro-kameraer (og forøvring så og si alle andre digitale kameraer) kan lagre bilder som JPG. Det er både enkelt og beleilig. Du kan dele JPG-filene rett fra kameraet, og når du sender dem til noen vet du at de enkelt kan åpne dem.

Alle de forskjellige stillbilde-modusene på HERO6 og HERO5 - inkludert Burst mode og Contiuous mode - kan lage JPG-filer.

RAW (.gpr)

Det finnes også en annen mulighet når du tar bilder med HERO6 Black og HERO5 Black. Nemlig RAW, av filtypen .gpr. GoPro selv forklarer .gpr slik:

The .GPR format is an extension of Adobe’s .DNG format, adding enhanced compression (VC5 Standard) for faster storage and smaller files without impacting quality.

Den store fordelen med å ta bilder i RAW/.gpr-format, er at du får bedre bildekvalitet. Det blir lagret mye mer informasjon om hva kameralinsen oppfatter i dette formatet enn i JPG. Dette gir deg mye større muligheter for redigering av bilder, som for eksempel justering av hvitbalanse og å hente frem mer detaljer ved å justere shadows og highlights.

Den største ulempen med dette formatet, er at du faktisk må prosessere og redigere bildene i et program/en app som støtter RAW-formatet. Om du vil dele et bilde med en venn eller lastet det opp i sosiale medier, vil du ikke kunne laste opp en .gpr-fil. Du må importere dem til riktig programvare, bearbeide dem som du vil, og eksportere dem i et annet format.

Dessverre har mye av bilderedigering-softwaren som finnes der ute vært sen med å støtte .gpr-filer. GoPro anbefaler selv nyere versjoner av Lightroom, Photoshop eller Adobe Camera Raw. Alle disse programmene koster penger, men det finnes en annen mulighet: nemlig å konvertere .gpr-filene til .dng først. 

Så fort du har importert RAW-filen og gjort justeringene du ønsker, kan du eksportere filen i ønsket format. 

Det som veldig mange setter pris på, er at GoPro også lagrer en JPG-versjon av bildet samtidig som en RAW-versjon. På denne måten kan du dele bildet umiddelbart dersom du ønsker det, eller bearbeide RAW-versjonen så mye du måtte ønske. 

Begrensninger

Det er noen begrensninger når det kommer til .gpr RAW-formatet - nemlig at det ikke kan brukes i alle modusene til GoPro kameraene:

  • Det kan ikke brukes når du tar bilder i Burst mode og Continuous mode
  • Det kan ikke brukes når du endrer FOV til noe annet enn wide
  • Det er ikke mulig når du bruker WDR (HERO5 Black) eller HDR (HERO7/HERO6) modusene

En siste ulempe med RAW, er at det er store filer. Dette betyr at det tar lenger tid å lagre hver fil på minnekortet, og kameraet responderer ikke rett etter du har tatt bildet.

Hva bør du bruke?

Dersom du liker å bearbeide bilder er det ingen tvil om at du bør ta bilder i RAW. Lightroom er svært vanlig å bruke, og støtter .gpr-formatet.

Dersom du liker å lage time-lapse bilder, bør du også bruke RAW-format. Selv om du bruker kameraets automatiske eksponeringsinnstillinger, er det fint å kunne synkronisere hvitbalansen på hele sekvensen i ettertid. Du kan selvfølgelig manuelt låse hvitbalansen på en setting før du setter i gang, og bruke JPG, men ved å ha RAW-filene har du større fleksibilitet senere.

Dersom du er ute etter det enkleste og mest beleilige alternativet, bør du bruke JPG. Dette er standarformatet på GoPro, og du kan umiddelbart dele bilder som kan lese av de aller fleste enheter og programmer.

Lykke til!

Forrige artikkel GoPro som blinker/lyser blått - hva betyr det?
Neste artikkel Slik bruker du GoPro Wifi Remote med HERO7 Black og HERO6 Black